torsdag 4. april 2013

Øst samiske votter fra Sør-Varanger

En mamma i barnehagen der jeg jobber kom en dag med votter i denne stilen. Jeg falt pladask, spesielt for slyngkanten som vises øverst.
Det viste seg at dette er øst samiske votter, mønster samlet inn av Nelly Must fra Sør-Varanger, der jeg er født og oppvokst.
Jeg bestilt mønsteret, fant frem garn og strikket disse som en prøve. Tenker det blir flere votter i denne stilen, med ulike fargekombinasjoner. For meg som ikke er så glad i å strikke votter med mye mønster passer disse utmerket. Kanskje kommer det votter som overraskelse til kjente og kjære etter hvert :-)

Anbefaler dette mønsterheftet, der er det samlet inn mange ulike vottemønstre.

10 kommentarer:

 1. Nydelige votter! Kan jeg spørre hvilket garn du har brukt? Skal de toves? Gleder meg til å se flere par.

  Klem fra Ingunn

  SvarSlett
 2. Jeg har brukt Mor Aase superwash på disse, så de skal ikke toves. Har sett flere varienter av disse vottene, de er strikket i annet garn på pinner 3,5 og tovet lett. Veldig fint det og, kanskje finere da de blir litt tettere :-) Holder på med par to i helt andre farger, de blir flotte :-)

  SvarSlett
 3. dem va så fin!:) du må lære mæ den kanten så æ kan prøve mæ på sånne :) e jo heller ikke så gla i å strikke dem vottan med masse mønster ;P

  SvarSlett
 4. Så flotte votta -og så koselig og strikke et lokalt mønster fra hjemlige trakter.
  Vet du hvor man får tak i dette mønsterheftet? Er det noe de selger på vanlige strikkebutikker, eller må det bestilles?

  SvarSlett
  Svar
  1. Heia :-)
   Så vidt jeg vet selges ikke dette mønsteret i butikk, i allefall ikke her i Alta. Jeg googlet rett og slett bare Nelly Must, øst samiske votter. Da kom jeg til nettbutikk i Karasjok, tror jeg, som hadde mange ulike mønsterhefter av samme slag. Mønsteret koster 200 kroner, men det inneholder mange flotte votter i ulike mønster, og jeg kan tenke meg hun har lagt ned den del arbeide i dette - så det er det verdt :-)

   Slett
  2. Grenselandsmuseet i Kirkenes (Sør-Varanger) har disse heftene for salg til overkommelig pris. Se forøvrig min hjemmeside: www.123hjemmeside.no/randiirenelosoa - der er bilder av en del av disse vottene. Toving: Strikk med pinne nr. 5 (gjerne Mor Åse, men også andre kamgarns-typer), tov i vaskemaskin 40 grader, grønnsåpe - resultatet er gode, varme bruksvotter.

   Slett
 5. Disse var herlige! Har også "ville planer" om å strikke noe liknende, boka ligger å liksom "roper" på meg - men har enda ikke kommet meg så langt at jeg har tatt løs....

  Ha en strålende lørdag :)

  SvarSlett
 6. Hilsen til deg fra Viola.
  Deilig er votter du har strikket. Fantastisk mønsteret og farger.
  Det er glede å se for meg. Og du har så vakker erindring med møster.
  Jeg ønsker deg en fin helg.

  SvarSlett
 7. Takk for koselige kommentarer alle sammen :-) Veldig hyggelig å gå inn på bloggen og se at andre har vært innom for en titt :-)

  SvarSlett
 8. Mønsteret kan bestilles via kara@fribokhandel.no.

  SvarSlett